Zamena audio portova

Zamena audio portova svakodnevni je proces koji uspešno obavljamo u C.R.N. Servisu u Novom Sadu, jer smo zasigurno jedinstveni po pitanju kvaliteta i pružene usluge. Zamena audio portova  je sama po sebi specifična, jer podrazumeva otvaranje i rasklapanje Vašeg laptopa kako bi se došlo do željene komponente.

Kako dolazi do kvara audio portova?

Do kvara može doći ako se u namenjeni ulaz za audio port stavi drugi out port koji nije predviđen za taj ulaz ili ukoliko se port polomi prilikom korišćenja. Kada se audio port polomi, on gubi kontakt sa matičnom pločom a može i izazvati kratak spoj na njoj.

Šta su portovi?

Portovi povezuju sistem sa spoljašnjim svetom, kao pravi portovi-luke. Imamo dve vrste portova: Serijski portovi (COMM portovi) koji serijski šalju / primaju bit po bit i Paralelni portovi (LPT portovi ) koji paralelno tj. istovremeno šalju bitove. Specijalizovani portovi su: Universal Serial Bus (USB) povezuje i do 127 uređaja, SCSI (skazi) – preko ekspanzionog slota povezuje i podržava lančano povezivanje. Firewire – najzastupljeniji je na Mac sistemima, skuplji od USB, dobar je za video i MIDI – koristi se za povezivanje muzičkih instrumenata.

Kako se vrši zamena audio porta na laptopu?

Zamena audio porta kao što smo već napomenuli je specifičan i komplikovan proces. Menja se specijalnom lemilicom i profesionalnim alatima, proces popravke je težak i zahteva maksimalnu koncentraciju servisera i vremenski traje do 2 h. Kako bi zamenili audio port moramo rasklopiti komponente unutar laptopa, što podrazumeva i vađenje matične ploče.

 

  • Zamena audio portova

  • Kvar audio porta